Nové číslo Mikrobio(m)novin

Lis 02 2023 | Mikrobio(m)noviny

Téma měsíce: Jak kvasinky určily vývoj lidstva

Vážené a milé kolegyně a kolegové,

Těsně před redakční uzávěrkou se rozezněly redakční tamtamy skvělou zprávou – prezident Petr Pavel vyznamenal prof. Helenu Tlaskalovou Hogenovou medailí Za zásluhy 1. stupně za zásluhy o stát v oblasti vědy. První předsedkyni ČMS jistě není třeba zvlášť představovat, všichni známe a oceňujeme její průkopnické úsilí v oblasti studia mikrobiomu u nás. Kromě vědecké erudice si prof. Tlaskalová zasluhuje náš obdiv pro svou neuvěřitelnou pracovitost, vytrvalost, vědeckou poctivost a lidskou laskavost. Heleno, gratulujeme!

A co dalšího přináší podzimní číslo Mikrobio(m)novin? Podzim je období sklizně a naši předci stáli před problémem, jak všemožné plodiny uskladnit na zimu, což v dobách před masivním rozšířením
konzervárenství a mrazáků byl docela oříšek. Jednou z nejstarších technik konzervace potravin je fermentování. V hlavním článku nazvaném příznačně Jak kvasinky určily vývoj lidstva zabrousíme
do prehistorie a dozvíme se, kdy a jak se vyráběly první kvašené nápoje a že to možná byla právě láska k pivu, které ze sběračů a lovců udělala usedlé zemědělce.

Navážeme rozhovorem s Mgr. Štěpánem Hodačem, majitelem firmy I love Hummus, který už sedm let zásobuje náš trh pravým českým kimchi značky Beavia a má lví podíl na tom, že se tato korejská dobrota dostala i na naše stoly a z nich do našich střev.

Nebude chybět ani Metodické okénko kolegyně Petry Vídeňské, Aktualita a rubrika Mikrobi v kuchyni, kde se Jakub podělí o zdary a nezdary při snaze vyrobit doma v kuchyni sýr chudých.

Celá redakční rada přeje klid a mír v duši, pohodu ve střevech a radost ze života kolem.

Motto měsíce:

“Whatever concerns health
is of real public interest“
(Élie Metchnikoff)

Stačí kliknout na obrázek obálky a začíst se.

Přečtěte si i další čísla Mikrobio(m)novin