Strava pro naše mikrobiální JÁ

Pro 28 2025 | Informace pro laickou veřejnost, Záznamy z odborných akcí

Záznamy přednášek vzdělávacího cyklu Městské knihovny Praha a České mikrobiomové společnosti

Česká mikrobiomová společnost ČLS JEP dlouhodobě spolupracuje s Městskou knihovnou Praha. V roce 2025 proběhl již 4. ročník vzdělávacícho cyklu, který osvětluje problematiku mikrobiomu laické veřejnosti.

Poslechněte si záznam nejnovější přednášky cyklu ze dne 29. 10. 2025, která se zaměřila  na mikrobiom v našich střevech.

Přednášela antropoložka jídla PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, a doc. RNDr. Monika Cahová, PhD. Z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Strava pro naše mikrobiální JÁ

Známé rčení praví: „Jste to, co jíte.“ Pokud se ale podíváme na mikrobiom v našich střevech, platí spíše: „Oni jsou to, co jíme my.“ Náš jídelníček do značné míry určuje, kdo v našich střevech žije, a především, jakou činnost tam vykonává. V průběhu staletí se názory na to, co je a není zdravá strava, mnohokrát proměnily. Jedno však dlouho zůstávalo stejné – stravu jsme posuzovali jen v jednoduchém vztahu jídlo–člověk. Až v posledních letech si uvědomujeme, že nejsme izolovaná entita, ale holobiont tvořený mnoha formami života. Všechno, co děláme, má proto dopad i na miliardy našich mikrobiálních spolubydlících. Přednáška se zaměří na to, jak se dnešní strava liší od jídelníčku našich předků, jak náš současný životní styl ovlivňuje činnost střevního mikrobiomu, a co to znamená pro naše zdraví.